Huis Zypendaal

In een mooi park tegen het centrum van Arnhem ligt huis Zypendaal. Toen de familie Brantsen het huis rond 1760 bouwde was de stad nog ver weg. Het huis was ook bedoeld als buitenhuis voor deze steenrijke Arnhemse familie. Tot 1926 heeft de familie Brantsen in huis Zypendaal gewoond. Daarna heeft het huis verschillende functies gehad. Nu is het gebouw in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen. De stichting heeft het pand helemaal opgeknapt. De kamers op de begane grond zijn ingericht met meubels en schilderijen uit de tijd dat de familie Brantsen er woonde. Op de andere verdiepingen is het centrale kantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Rijke families

Veel adellijke families uit de 18de eeuw wilden graag laten zien hoe rijk en belangrijk ze waren. Hun huizen in de stad en op het platteland waren ingericht met kostbare meubels en aan de muren hingen veel familieportretten. Elke familie had zijn eigen familiewapen, een soort logo. Deze afbeelding lieten zij bijvoorbeeld op hun servies en op portretten schilderen. De familie Brantsen bezat ook prachtige koetsen, paarden en veel personeel. Dat was niet voor alle adellijke familie weggelegd. Lang niet alle adellijke families hadden zoveel geld als de familie Brantsen.

Huisje voor kinderen

Tijdens een rondleiding door huis Zypendaal valt op dat er verschillende kamers zijn voor grote mensen: de theekamer, de eetzaal, de rode salon en de herenkamer. Maar er is geen kinderkamer en er slingert geen speelgoed rond. Achter het huis ligt tussen de bomen een kleiner huis. Dat was de plaats waar de kinderen en hun logés konden spelen. De grote mensen hadden dan geen last van hen. In dat huis kregen de kinderen ook les van de gouverneur, de huisleraar. Hij woonde in het huisje. In de rode salon zaten de familie en hun gasten ’s avonds bij elkaar om muziek te maken of te praten.

Mannetje van de Zyp

Een heel bijzonder beeldje staat in de herenkamer: het mannetje van de Zyp. Niemand weet waar het beeldje vandaan komt of hoe oud het is. Het is gemaakt van roodbruin aardewerk, terracotta, en het is waarschijnlijk uit het eind van de 16e eeuw. Volgens het verhaal zou de familie Brantsen uitsterven als het beeldje zou verdwijnen. Maar het gezellige kereltje staat er nog steeds met een grote bierpul in zijn hand.

De naam Zypendaal

Aan de tuin die bij het huis hoorde, kon je ook zien dat de familie een goede, moderne smaak had. De tuin was heel groot. De bewoners legden bosjes en slingerende paadjes aan. Ze groeven beekjes en vijvers en lieten watervallen bouwen. Zo leek het net alsof ze in een parkachtig bos woonden. Het water rondom huis Zypendaal komt van een bron die verderop ligt. Uit die bron sijpelt grondwater omhoog, dat via een beekje naar de vijver rondom huis Zypendaal stroomt. Arnhemmers noemden dit 'siepelen'. Hier komt de naam Zypendaal vandaan.
 

Rondleiding

Als je wil zien hoe een deftige familie vroeger leefde, kun je een rondleiding krijgen door de ingerichte kamers. Je zult zien dat sommige dingen niet veel veranderd zijn in ongeveer 250 jaar. Maar andere dingen juist weer heel erg. Als je met je klas komt nemen we je ook mee op een expeditie naar de bron van de beek.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over huis Zypendaal? Ga dan mee met een rondleiding door het huis. Na afloop weet je een heleboel en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van Huis Zypendaal.