Geldersch Landschap

Geldersch Landschap & Kasteelen is een organisatie die zorgt voor een groot deel van de Gelderse natuur, 12.000 hectare. De gebieden bestaan uit bossen, heide, stuifzand, parken, tuinen en landbouwgrond. Ook mogen we meer dan 650 historische gebouwen onderhouden en voor de toekomst bewaren. Daaronder zijn 35 kastelen, landhuizen en kasteelruïnes, molens en vele boerderijen. Samen met de natuur geven ze een goed beeld van onze mooie provincie Gelderland.

Weetjes

  • 66% van de Gelderlanders woont op minder dan 5 km afstand van een van onze terreinen.
  • Wij zijn de grootste beheerder van kastelen en historische landhuizen in ons land.
  • In onze kastelen en landhuizen liggen, staan en hangen bijna 25.000 voorwerpen. Onder andere schilderijen, servies en meubels.
  • Wij proberen een kasteel of landhuis samen te houden met de omgeving die daar altijd bij heeft gehoord. Dus inclusief bijgebouwen, tuinen, parken, bossen, natuurterreinen en landbouwgronden. Deze aanpak is in ons land heel bijzonder.

Organisatie

Bij Geldersch Landschap & Kasteelen werken 126 medewerkers. In Arnhem is het centrale kantoor. Daar wordt werk gedaan voor heel Gelderland. Zoals plannen maken voor groot onderhoud aan een landgoed, donateurs inschrijven, de website onderhouden en zorgen voor het geld. 

Beheerders en terreinmedewerkers werken vanuit een werkschuur, zodat ze dicht bij de natuurgebieden en landgoederen zijn waar ze aan het werk moeten. 
Elk opengesteld kasteel heeft een eigen kasteelmanager en kasteelmedewerkers. 

GLK kan niet zonder vrijwilligers. Ruim 700 vrijwilligers zorgen ervoor dat er veel extra werk kan gebeuren. Buiten helpen ze met het onderhoud van natuur, tuinen, moestuinen en park. Ook zijn er mensen die helpen met het bekender maken van GLK, door te vertellen over ons werk en mensen te vragen of zij donateur willen worden. Vrijwillig educatief boswachters kom je tegen tijdens georganiseerde wandelingen en fietstochten.

Ruim 45.000 donateurs, 56 bedrijfsrelaties, de Provincie Gelderland, de Nationale Postcode Loterij en verschillende fondsen geven geld, zodat Geldersch Landschap & Kasteelen het belangrijke werk voor een nog mooier Gelderland kan blijven doen.

Geschiedenis

Geldersch Landschap is opgericht in 1929 door Mr. S. baron van Heemstra (de toenmalige Commissaris van de Koningin) en mr. P.G. van Tienhoven (de toenmalige voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten). Met de nieuwe stichting wilden zij meer kunnen doen voor het behoud van natuur en landschap in Gelderland, door zich meer op de streek te richten. Baron van Heemstra heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van Geldersche Kasteelen. In 1936 riep hij een aantal belangrijke mensen in de monumentenwereld bij elkaar om te discussiëren over de oprichting van een kastelenstichting in Gelderland. Maar de eerste jaren gebeurde er niets met die plannen. Tot in 1939 de eigenaresse van kasteel Hernen haar kasteel aan een stichting wilde schenken, wanneer deze de restauratie en het beheer op zich wilde nemen. Met steun van rijk en provincie werd Geldersche Kasteelen opgericht. Hernen werd als geschenk aanvaard en was daarmee het eerste bezit. In de loop van de jaren zijn Geldersch Landschap & Kasteelen steeds intensiever gaan samenwerken. In 1998 zijn beide stichtingen samengevoegd.

Wandelen met de boswachter, thema: op bezoek bij de schaapsherder, Loenermark

 

 

 

 

 

 

 

Op bezoek bij zeven kastelen

Dat geschiedenis leuk kan zijn, zul je merken bij een bezoek aan de kastelen Ammersoyen, Doorwerth, Cannenburch, Rosendael of Hernen en de huizen Zypendaal of Verwolde. Je komt hier in een andere wereld en kunt de geschiedenis letterlijk beleven. Je ervaart hoe de vroegere bewoners woonden. Wat ze aten en dronken. Welke kleren ze droegen. Steeds weer beleef je verrassende dingen. Je kunt de kastelen bezoeken met een rondleiding of op eigen gelegenheid. Ook worden er veel leuke evenementen voor jong en oud georganiseerd. En er zijn mogelijkheden voor schoolreisjes, kinderfeestjes, huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen, diners, feesten en partijen.

Genieten van rust in de natuurterreinen

In natuurterreinen kan iedereen terecht voor een wandeling, fietstocht of een ritje te paard. Ook kun je er picknicken en lekker spelen. Wie meer wil weten over de natuur kan mee met de boswachter, langskomen in een bezoekerscentrum en een wandel- of fietsfolder downloaden.