Veteranenbomen Klooster Hulsbergen weg

24 februari 2017

De Mariabeuk in het Kloosterbos was omgeven met mysterieuze verhalen en getuige van het bezoek van ontelbare liefdespaartjes. Helaas  takelde de boom al jaren af. In 2010 moesten de takken fors teruggesnoeid worden. Alleen de dikke stam met armen van wat eens de takken waren bleef over.
Het was bekend dat de boom op den duur helemaal weggehaald zou moeten worden. Door de brand als gevolg van vuurwerk in december 2016 is dit proces versneld. Daarom wordt de boom eind februari weggehaald. Geldersch Landschap & Kasteelen zal op termijn een nieuwe beuk planten ter herinnering.

Dood hout leeft
De stam blijft in het bos liggen vanwege de hoge ecologische waarde. Duizenden organismen leven erop: insecten die weer voedsel zijn voor de vogels in het bos en schimmels waardoor paddenstoelen kunnen leven.

Veilig
De oude boom direct aan de weg bij de parkeerplaats van Klooster Hulsbergen wordt vanwege de verkeersveiligheid verwijderd.
Bij vogelliefhebbers is de boom bekend en drukbezocht vanwege de bosuil die er jaren in heeft gewoond. De afgelopen jaren is echter geen broedactiviteit meer waargenomen; het is waarschijnlijk dat de bosuil een rustiger plekje heeft opgezocht. Om bosuilen een goede kans op broeden te geven zijn in 2016 twee nieuwe bosuilkasten in Klooster Hulsbergen geplaatst.

Meer nieuws