Uitbreiding met molen Batenburg

03 januari 2017

GLK heeft in het stadje Batenburg de plaatselijke molen voor een symbolisch bedrag kunnen overnemen van Vereniging De Hollandsche Molen.

De molen
De oorspronkelijk uit 1531 daterende banmolen is historisch sterk verbonden met de heerlijkheid Batenburg. De kasteelheer verplichtte boeren in de omgeving er hun graan te laten malen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw raakten onderdelen van het historisch ensemble gescheiden: de kasteelruïne en de eendenkooi werden overgedragen aan GLK, de molen ging naar een pachter en kwam uiteindelijk in bezit van De Hollandsche Molen.

Door de overname herenigt GLK het historisch ensemble, die bestaat uit de kasteelruïne met omliggende grond en huisjes (waaronder de vakantiewoning Sluishoofd), de eendenkooi, de Liendense waard en de molen.

Bezichtiging waard
Vorig jaar is de molenas gerepareerd en werden de wieken teruggeplaatst. De molen heeft een mooi binnenwerk waarmee nog echt gemaald kan worden.

Met de betrokken vrijwillig molenaars willen we de molen weer regelmatig laten draaien en diverse publieksevenementen organiseren. Voor meer informatie daarover, houd onze evenementenkalender op www.glk.nl/batenburg in de gaten.

Meer nieuws