Terugkeer 17de-eeuws portret Christina van Berck

25 juli 2017

Afgelopen week is het fraaie 17de-eeuwse portret van Christina van Berck na een lange periode van restauratie weer teruggekeerd in de zaal van kasteel Ammersoyen. Daar is ze herenigd met haar echtgenoot Jacob Kelffken wiens portret twee jaar geleden eenzelfde behandeling onderging.

Conservering en restauratie waren hard nodig want het kunstwerk verkeerde in slechte staat. Niet alleen was het vervuild en vergeeld, maar ook verfdeeltjes lieten los. Deze deeltjes zijn vastgezet, oude vernislagen verwijderd en minutieus zijn kleine lacunes gevuld en geretoucheerd. Om het nu en in de toekomst te beschermen, is het na behandeling in een klimaatbox geplaatst.

Het echtpaar Kelffken Berck liet zich in 1621 voor de eeuwigheid vastleggen door een onbekende kunstenaar. Christina was toen 57 jaar oud , haar man 67.  Christina is rijk en modieus gekleed in een zwart zogeheten vliegerkostuum, draagt een molensteenkraag en een boogmutsje. De manchetten zijn van fijn kant en in haar hand houdt zij een boekje met zilverbeslag. Jacob kennen we als grootschipper. Hij was de zoon van Johan Kelffken, wijnhandelaar en poorter van Nijmegen, die in 1568 door Alva werd verbannen wegens heulen met de vijand. De portretten zijn onderdeel van een grotere serie familieportretten van het Nijmeegse geslacht Kelffken, allen eigendom van de Brantsen van de Zyp Stichting, in bruikleen gegeven aan Geldersch Landschap & Kasteelen. 

De portretten zijn tijdens de reguliere openstellingstijden van kasteel Ammersoyen te zien.

Meer nieuws