Start nieuwe fase voor donjon Hernen

30 juni 2015

Tijdens het symposium over de donjon Hernen, dat Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) afgelopen donderdag organiseerde gingen argumenten voor en tegen herbouw over tafel. De voors en tegens hebben elk hun eigen waarde of beleving en zijn lastig te wegen of tegen elkaar weg te strepen. Bij een stemming aan het einde bleek uiteindelijk toch zo'n twee derde van de aanwezigen positief te staan tegenover het idee de toren in de een of andere vorm te laten terugkeren. Sprekers noemden het een 'nieuwe bouwfase' zoals het kasteel er de afgelopen zevenhonderd jaar diverse kende.
De donjon, ooit dé blikvanger van het kasteel, werd destijds als eerste gebouwd. In de achttiende eeuw stortte hij tijdens een storm in.

De discussie op Twitter over de herbouw, die voorafgaand aan het symposium al losbarstte en tijdens het symposium zelfs trending topic was in Nederland, kende bijna alleen maar voorstanders. Een enkeling plaatste een kritische kanttekening.

De voorzichtige conclusie van directeur GLK, Peter van den Tweel, aan het eind van het symposium:
“We gaan door op het ingeslagen pad. Deze inspirerende middag geeft daar alle aanleiding voor. Er zal een vervolg op de vakinhoudelijke discussie moeten komen. In ieder geval staat wat mij betreft buiten kijf dat de directe omgeving (de Hernenaren) bij een eventueel project betrokken moet worden. Commerciële motieven voor herbouw hebben we niet. Draagvlak is het belangrijkst, maar het is wel mooi als het kasteel er beter door draait. Uiteindelijk moet er iemand, ofwel de opdrachtgever, een knoop doorhakken; en dat zijn wij.”

Meer nieuws