Sluiting bezoekerscentrum Leur per 1 juli

25 maart 2015

Per 1 juli sluit het bezoekerscentrum in Leur haar deuren. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) ziet nauwelijks verbeter- en ontwikkelmogelijkheden voor de exploitatie van het bezoekerscentrum. Dit komt door de beperkte gebruiks- en ontwikkelmogelijkheden van het gebouw op deze locatie. Hierdoor is het ook niet mogelijk de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van het centrum te delen met partners in de streek.

Het bezoekerscentrum is niet in eigendom van GLK, maar wordt gehuurd van Landgoed Heerlijkheid Leur. GLK kan en wil de situatie van het huidige exploitatietekort niet laten voortduren omdat andere prioriteiten zoals het onderhoud van haar eigen landgoederen, terreinen, wandel- en fietspaden en historische gebouwen ook om financiële middelen vragen. Hierom, alsook door het aangekondigde vertrek van de huidige beheerder, ziet GLK zich helaas genoodzaakt om per 1 juli het bezoekerscentrum te sluiten. Medewerkers en vrijwilligers van het bezoekerscentrum zijn inmiddels geïnformeerd.

Update 28 april
Ontwikkelingen

Landgoed Heerlijkheid Leur, de gemeente Wijchen en GLK zijn in overleg om te verkennen of de publieke openstelling door een andere organisatie kan worden overgenomen. GLK zal een mogelijke overname van de publieke openstelling door een door de streek gedragen organisatie met maatschappelijke en/of ideele doelen van harte ondersteunen.

5 jaar start van bezoek aan Land van de Heerlijkheden
Bezoekerscentrum Leur is in 2010 als onderdeel van het project “Stappen in de Toekomst” mede op initiatief van het Erfgoedstudiehuis Land van de Heerlijkheden door GLK gerealiseerd op landgoed Heerlijkheid Leur, met als belangrijkste doel het startpunt te vormen voor een bezoek aan het Land van de Heerlijkheden. De monumentale Vlaamse schuur is voor dit doel door GLK ingrijpend gerestaureerd. Daarmee is ook verder verval van de schuur voorkomen en is het monumentale pand voor de toekomst veiliggesteld.

Activiteiten deels naar kasteel Hernen
Het bezoekerscentrum heeft zich de afgelopen jaren goed op de kaart gezet met een streekwinkel en activiteiten zoals de bakoven en publieksontvangsten. Velen weten de weg naar het bezoekerscentrum te vinden. Een groot deel van de activiteiten zal met verve en inzet door medewerkers en vrijwilligers worden voortgezet op het naburige kasteel Hernen.

Meer nieuws