Reebok klaar met nieuw gewei

16 maart 2015

In de periode dat edelherten hun gewei juist afwerpen, hebben de reebokken hun nieuwe gewei 'geschoven' en zullen een dezer dagen de basthuid gaan vegen langs boompjes en struiken. Zo ook deze oude bekende van fotograaf Rob van 't Zelfde, een bok die de fotograaf al zes jaar volgt op de Loenermark.

"Als de zon in de namiddag de akker verwarmt, komt de reebok wat vroeger in de avond de kruiden tussen het gras weg snoepen. Tussen de kleine fijnsparren verschuil ik mij voor de komende twee uur om er de bok met zijn fluwelen gewei met wat tegenlicht te fotograferen. De wind staat gunstig en waait in het gezicht zodat het dier de zittende fotograaf zeker niet zal ruiken. Na een dik uur geven de Vlaamse gaaien aan dat er zich iets beweegt in het bos en de fotograaf is alert op wat er komen gaat. Voorzichtig schuift de bok vanuit de dekking de akker op en komt in de richting van de schuilplaats van de fotograaf.
Het geluidje van de draaiende lens op het statief doet de prachtige bok even kijken. Ik stel scherp met de vinger op de ontspanknop van de camera en klik één keer voor de opname. Ik besluit niet meer opnames te maken want het dier is alert. Het loopt voorzichtig naar het bos aan de overkant en snoept aan de knoppen van een berkje.
Wachten op de schemer, spullen voorzichtig inpakken en zachtjes weg om thuis bij de houtkachel en een drankje te mijmeren aan een prachtige avond, de avond van de bok!"

Meer nieuws