Portret Ermgard komt thuis

09 juni 2016

Het schilderij van Paulus Moreelse was onderdeel van de tentoonstelling “Class Distinctions. Dutch painting in the age of Rembrandt and Vermeer”, die in twee Amerikaanse steden te zien was.

Naast werken van Rembrandt en Vermeer, waren ook werken van onder meer Jan Steen en Gerard ter Borch onderdeel van de tentoonstelling over rangen en standen zoals verbeeld door Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De adel ontbrak niet, al was deze niet oververtegenwoordigd in de tentoonstelling. Anders dan velen misschien verwachten, blijkt het moeilijk om portretten van de adel uit die periode te vinden, die zijn geschilderd door bekende meesters en die de kwalificatie topstuk verdienen.

Het portret van Ermgard Elisabeth van Dorth is zo’n topstuk. In kasteel Rosendael onmisbaar om de geschiedenis van kasteel en bewoners te vertellen. Maar ook in de Amerikaanse tentoonstelling blijkt Ermgard onmisbaar. De conservator uit Boston verwoorde dat heel mooi toen zij dit portret vond: ‘She is my noble’ waren haar woorden.

Terug van weggeweest
Op donderdag 9 juni zal conservator Jorien Jas het schilderijhet portret van Ermgard Elisabeth van Dorth weer terughangen op haar oorspronkelijke plek in kasteel Rosendael, waar het onderdeel is van de levendige historische inrichting. Daar is het tijdens openingstijden voor iedereen die het kasteel bezoekt te zien. Naar de pagina van kasteel en park Rosendael.

Op 28 september 2015 vertrok het portret onder belangstelling van Gelderse pers en betrokken kasteelmedewerkers naar Amerika. De Brantsen van de Zyp Stichting had het portret uitgeleend voor de tentoonstellingen in het Museum of Fine Arts in Boston en het Nelson Atkins Museum of Art in Kansas City.
De tentoonstelling van grote zeventiende-eeuwse Hollandse meesters heeft meer dan 200.000 bezoekers getrokken.

Blog
"Niets is leuker voor een conservator dan een detail van een schilderij te bestuderen en daarbij verrassende verbanden te ontdekken. Zo blijkt het portret van Ermgard niet alleen te verbinden met de populaire televisieserie Downton Abbey, maar ook met het nieuwe pauwenverblijf op landgoed Staverden."
Lees hier verder de blog over de bijzondere verentooi van Ermgard.

Meer nieuws