Park Scherpenzeel & Goudsberg genomineerd

23 februari 2016

De Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt uitgereikt aan opvallende en inspirerende ruimtelijke projecten. De genomineerden zijn opgevallen door hun speciale bijdrage aan de Gelderse omgeving. Hierbij is vooral gelet op gebieden die trots, creativiteit en energie uitstralen, daadkracht en ‘passievolle’ samenwerking en betrokkenheid tonen.

Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. GLK heeft nauwe betrokkenheid bij de Goudsberg, middelpunt van Nederland en Park Scherpenzeel. Gebieden met passie, waar wij met partners zoals Het Luntersche Buurtbosch en Stichting Landgoed Scherpenzeel, met omwonenden, belangengroepen en betrokkenen werken aan een kwaliteitsimpuls voor het gebied.

Zowel de publieksprijs als de juryprijs zijn € 10.000,-. Een mooi bedrag waar waardevol werk voor kan worden gedaan in het projectgebied!

Stem ook!
Meer informatie en stemmen via het digitale platform http://maakgelderlandmooier.gelderland.nl
Iedereen die stemt maakt bovendien zelf ook kans op een prijs.

De vakjury, die onder voorzitterschap staat van de voormalig CvK van de provincie Gelderland en schrijver Jan Terlouw, gaat in de komende maanden alle genomineerde plannen nader beoordelen en bezoeken.
Toekenning van beide prijzen is in april.

Park Scherpenzeel
Het uitgestrekte landschapspark Scherpenzeel verbindt als een groene long het Huis Scherpenzeel met de Lunterse Beek in het zuiden. Sinds de 17e eeuw is deze verbinding gekoesterd en in stand gebleven. Landgoed Scherpenzeel en Geldersch Landschap & Kasteelen namen samen het initiatief het park te beschermen, op te waarderen en beter te ontsluiten voor publiek. Met de omgeving, gefaseerd en met veel passie. Op de inloopavonden voor het maken van een Masterplan voor dit gebied bleek de opkomst en de betrokkenheid groot vanuit de Scherpenzelers. Nu heeft het park de passievolle stem nodig voor de publieksprijs. Winnen zou een mooie opsteker met blijvend resultaat zijn voor park Scherpenzeel.

Goudsberg, middelpunt van Nederland
In het buitengebied van de gemeente Ede en aan de rand van de dorpskern Lunteren liggen vele bijzonderheden relatief dicht bij elkaar. Op korte afstand kan een ‘reis door de tijd’ worden gemaakt: sporen van de IJstijden, IJzertijd, Middeleeuwen, 19e eeuw en eerste helft 20e eeuw zijn hier te vinden. Het verhaal van Nederland op gebied van natuur en landschap wordt hier voor een belangrijk deel aan de hand van fysieke plekken geïllustreerd en beleefbaar gemaakt. De IJzertijdboerderij met spieker, gereconstrueerde Celtic fields en aanvullende publieksinformatie die GLK realiseerden bij het Wekeromse Zand zijn hier een prachtig onderdeel van. Maar er is meer. Het ‘Middelpunt van Nederland’ is een fysiek punt in het gebied en staat symbool voor de verschillende verhalen die hier samenkomen. Verschillende routes ontsluiten de verhalen. Het gebied is ook sterk gevormd vanuit verschillende lokale initiatieven, zoals het Luntersche Buurtbos met museum Oud-Lunteren. Een speciaal in het leven geroepen platform De Goudsberg, dat bestaat uit bewoners, ondernemers en grondeigenaren waaronder GLK begeleidt nieuwe ontwikkelingen.

Meer nieuws