Parachute herdenkt verwoesting kasteel

02 september 2014

70 Jaar geleden werd er tijdens en na Market Garden en de Slag om Arnhem ook bij kasteel Doorwerth zwaar gevochten. Tijdens die gevechten werd het en zijn omgeving volledig verwoest.

Op 20 september 1944 werd het kasteel door de Duitsers gebruikt als mitrailleurnest. Het kasteel en wijde omgeving, waaronder Hotel De Duno, zijn door de geallieerden zwaar beschoten op 25 september om een oversteek van Britse militairen de dag erna mogelijk te maken. Het kasteel en zijn omgeving werden volledig verwoest. De Britten werden toen bevoorraad met containers met parachutes, maar die vielen rondom het kasteel snel in Duitse handen.

Zo’n bevoorradingsparachute werd op 4 september teruggehangen op een toren van het kasteel. Tot en met 30 oktober wordt aan deze zwarte oorlogsperiode aandacht besteed in een kleine tentoonstelling op kasteel Doorwerth: ‘De Oorlog bezoekt het kasteel’.
De tentoonstelling geeft inzicht in en na de oorlogsperiode waarbij er van het kasteel weinig meer over bleef dan een trieste puinhoop. Het koste uiteindelijk 37 jaar om het te restaureren en herbouwen. Sinds 1983 is het kasteel weer te bewonderen in zijn Middeleeuwse glorie. Daarmee is Doorwerth een van de fraaiste kastelen van Nederland.

Meer nieuws