Oud-commissaris Van Heemstra in het zonnetje

24 maart 2014

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje ontving op 20 maart jl. een exemplaar van het kwartaaltijdschrift Mooi Gelderland met daarin een uitgebreid artikel over oud-commissaris van de Koningin Schelto Van Heemstra.
Hij kreeg het tijdschrift van GLK-directeur Peter van den Tweel en onder toeziend oog van het borstbeeld van Van Heemstra, dat sinds kort een plek heeft gekregen in het Huis der Provincie. Ook de kleinzoon van Van Heemstra was aanwezig.
‘Van Heemstra was een groot bestuurder en een gezaghebbende autoriteit’, sprak Cornielje in zijn dankwoord.

Van Heemstra
Mr. Baron Van Heemstra (1879 - 1960) was commissaris van de Koningin van 1925 tot 1946. In 1929 richtte hij samen met de heer P.G. van Tienhoven Stichting Het Geldersch Landschap op. Elf jaar later volgde Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Sinds 2004 zijn deze stichtingen één werkorganisatie. Daarnaast werd onder leiding van Van Heemstra Gelderland als eerste provincie geheel aangesloten op het elektriciteitsnet en werden de Rijnbrug en Waalbrug geopend.

Lees hier deel 1 van het artikel uit het lentenummer Mooi Gelderland 2014.
Lees hier deel 2.

Borstbeeld
Het bronzen borstbeeld, gemaakt door Johan Hendrik van Zweden in 1965, heeft op de oprijlaan van het voormalige landhuis Warnsborn gestaan, het huidige hotel Groot Warnsborn. Uit angst voor vandalisme is het beeld verhuisd naar de hal van het Huis der Provincie. Bezoekers van landgoed Warnsborn zien een mooie replica.

Meer nieuws