Op verhaal bij de pachtboeren van Verwolde

23 mei 2014

Verwolde in Laren bij Lochem is het enige opengestelde van GLK waar de oorspronkelijke adellijke familie nog op het landgoed woont en waar nog een aantal pachtboerderijen aanwezig is.

Afgelopen winter hebben medewerkers van Verwolde alle nog levende pachtboeren, bosarbeiders, moestuinmedewerkers, huisknecht en jachtopziener geïnterviewd. Enkele van hen hebben we in het bejaardenhuis bezocht. Dit leverde bijzondere en interessante verhalen op en heeft ons een goed inzicht gegeven in de relatie van de pachters met de familie Van der Borch. Vooral de gesprekken met de oudere garde, vaak in onvervalst  Achterhoeks, brachten ons terug naar het begin van de 20e eeuw.

Op verhaal bij de pachtboeren
Op 23 en 24 augustus kunt u een avontuurlijke wandel- en fietstocht langs de oude boerenhoeven en de pachters van landgoed Verwolde maken. De tocht heeft verschillende stops waar iets te zien of te beleven is : pachtboeren vertellen over het leven in vroegere  tijden, de moderne boer toont zijn melkveehouderij, misschien heeft u trek in ‘drie in de pan’ en bij de beroemde 450 jaar oude zomereik (de dikste boom van Nederland) hoort u lang vergeten verhalen. Een unieke tocht in een prachtig gebied.

Meer informatie over de wandeltochten en fietsroute.

Meer nieuws