Oliemolen draait weer als vanouds

17 april 2015

Donderdag 16 april was de feestelijke afronding van het project waarbij GLK de historische eenheid van landhuis en oliemolen weer heeft hersteld op landgoed Huis te Eerbeek.
Vanaf de herfst van 2014 is gewerkt om de oliemolen voortaan ook in de zomer goed te kunnen laten draaien. De hoeveelheid water die door de beek stroomde was daarvoor niet altijd voldoende.

Om de oliemolen jaarrond regelmatig te kunnen laten draaien heeft de vijver voor het landhuis zijn historische functie van wijerd (molenvijver) teruggekregen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende water in de vijver opgeslagen kan worden, is de beschoeiing vervangen door een hogere variant en is de vijver gebaggerd. Door middel van een spindelstuw kan vanuit de vijver gedoseerd water worden doorgelaten naar de beek. Zo is er altijd voldoende water om de molen goed te kunnen laten draaien.

Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, gemeente Brummen, Waterschap Vallei en Veluwe en Rotaryclub Eerbeek-Zutphen.

Meer nieuws