Nederlands jachtmuseum 40 jaar jong

15 juli 2014

Het Nederlands Jachtmuseum viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Peter van den Tweel, directeur Geldersch Landschap & Kasteelen en tevens bestuurslid van het Jachtmuseum, was één van de sprekers bij de feestelijke opening van de speciale thematentoonstelling ‘Natte neuzen op Stand’ op kasteel Doorwerth.

Het Nederlands Jachtmuseum heeft als doel de rol van de jacht in de samenleving in al zijn facetten te tonen. De collectie behelst onder andere verschillende jachtwapens, documenten over het jachtrecht, jachttrofeeën en een imposante verzameling opgezette vogels en zoogdieren. Ook kan de verzameling jachtboeken op verzoek worden ingezien. De collectie van het Jachtmuseum maakt een integraal onderdeel uit van de permanente expositie in kasteel Doorwerth. Geldersch Landschap & Kasteelen is verheugd met deze nauwe samenwerking en directeur Van den Tweel prees in zijn woorden de goede samenwerking tussen beide organisaties. Het Jachtmuseum heeft de officiële status als geregistreerd museum en de collectie is goed op z’n plaats bij het kasteelmuseum en de Nationale Bosbouwcollectie. De collectie breidt zich nog altijd verder uit door giften van particulieren en instellingen, bijvoorbeeld uit nalatenschappen.

Het 40-jarig jubileum wordt luister bijgezet met een aantal activiteiten. Nadere informatie over tijden en tarieven vindt u in het evenementenoverzicht.

 

Speciale jubileumexpositie: Natte neuzen op stand (5 juli t/m 15 september)

Centraal staat de hond in zijn rol als onafscheidelijke compagnon van zijn baas, in dit geval de jager van het adellijke huis. Geportretteerd, al of niet met zijn meester, zijn naam in zijn halsband gegraveerd, gehuisvest in een ‘hondenhuis’, gelauwerd met prestigieuze prijzen, begraven op een eervolle plaats op het landgoed: de hond van stand is niet in het vergeetboek geraakt. Niet voor niets is de gespecialiseerde jachthond vaak van adellijke komaf. Juist in deze kringen was de jacht een niet weg te denken deel van de levensstijl. In de jacht kon men zich onderscheiden en zijn sociale identiteit bevestigen. De hond was daarbij een onmisbare bondgenoot, die op een voetstuk werd geplaatst.

 

Jachthondenproeven en markt op het binnenplein (24 augustus)

Je moet een goed instinct hebben, uithoudingsvermogen, intelligentie, geen koudwatervrees hebben, tegen het geluid van een schot kunnen en niet te veel janken: jachthond word je niet zomaar! De intensieve trainingen worden afgesloten met een examen, waarbij de hond een C-, B- en A diploma kan halen. Er worden zo’n 75 jachthonden met hun baas verwacht.

 

Oogstfeest (14 september)

Op het jaarlijks terugkerende Oogstfeest zijn tal van stands te bewonderen en zijn (h)eerlijke producten te koop bij de makers zelf. De producten uit de kasteeltuin en -boomgaard, de honing van de imkers maar ook producten van ongeveer 25 kraamhouders kunnen geproefd of gekocht worden. Het Nederlands Jachtmuseum zal ook met een kraam aanwezig zijn.

 

Meer informatie:
www.nederlandsjachtmuseum.nl
www.glk.nl/doorwerth

 

 

Meer nieuws