Hernen 1544 begint

10 juli 2014

Donderdagmiddag 10 juli onthult de burgemeester van Wijchen samen met de directeur van GLK een doorkijkpaneel naar de veldovens waarin de stenen voor kasteel Hernen werden gebakken in de middeleeuwen. Zondag kan iedereen zelf ervaren hoe het is om in de klei te stampen en bakstenen te vormen, zoals dat in de middeleeuwen gebeurde ten tijde van de bouw van kasteel Hernen.

Hernen 1544 beleven
Precies 470 jaar geleden kregen de 32-jarige Reyner van Wijhe en zijn 8 jaar jongere echtgenote Margriet van Egeren van den Diesdonck een bijzondere erfenis. Ze werden eigenaren van de heerlijkheid Hernen en het bijbehorende middeleeuwse kasteel.
Dit is voor Geldersch Landschap & Kasteelen de aanleiding voor het project `Hernen 1544’ dat vanaf volgend jaar volop zichtbaar zal zijn in kasteel en park. Het publiek wordt vanaf dat moment (actief) deelgenoot van de bouw- en inrichtingsperikelen van de zestiende-eeuwse eigenaren, bij het aanpassen van hun nieuw verworven bezit aan de eisen en smaak van die tijd.

Voorproefje voor jong en oud op 13 juli
Op zondag 13 juli zijn van 11-17 uur tal van activiteiten in en rond kasteel Hernen. Zo kan iedereen zelf ervaren hoe het is om in de klei te stampen en bakstenen te vormen, zoals dat in de middeleeuwen gebeurde ten tijde van de bouw van kasteel Hernen.
In het kasteel wordt uitleg gegeven over het project `Hernen 1544’. De archeologische objecten die zijn gevonden tijdens het baggeren van de gracht in 2012 zijn voor het eerst te zien. Zelf op onderzoek gaan in het kasteel of een rondgang onder leiding van een gids behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
‘The Basic Elements’ laten in en om het kasteel historische ambachten zien zoals ijzer smeden en leer bewerken. Inwoners van het dorp Hernen mogen gratis naar binnen op vertoon van speciale uitnodigingsbrief. Overige geïnteresseerden betalen € 3,- entree. Adres: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Gelderland. De klei wordt geschonken door Steenfabriek Vogelensangh uit Deest.

Meer nieuws