Hakhout op landgoed Schaffelaar

17 januari 2014

In de week van 20 januari gaat Geldersch Landschap & Kasteelen op landgoed Schaffelaar op het veertienlanenpunt, plaatselijk bekend als ‘het Sterrenbos’, beuken afzetten. De beuken worden afgezaagd tot kniehoogte zodat de stobben weer kunnen uitlopen tot hakhout.

Na het grote herstel van landgoed de Schaffelaar in 2005 is hiermee begonnen. Bijna elk jaar wordt ‘een taartpunt’ van het veertienlanenpunt (aan de Wesselseweg zijde) afgezet en na veertien keer begint het weer van voor af aan. Op deze manier scheuren de bomen niet uit en kunnen ze tijdens de cyclus mooi uitlopen.

Nieuwe bomen in de lanen
In de lanen die uitkomen op het veertienlanenpunt worden binnenkort ook nieuwe laanbomen geplant, mede dankzij een bijdrage van Plaatselijk Belang Barneveld. Al zal het in het begin wat kaal ogen, deze nieuwe boompjes zullen in de toekomst weer het beeld bepalen en uitgroeien tot nieuw hakhout.
Hakhout is een prima plek voor allerlei soorten insecten, amfibieën en reptielen. Deze soorten vinden in de rottende stobben/takken een uitstekende schuilplaats en voedselbron.

Geschiedenis van hakhout
Hakhoutmethodes werden al toegepast door de Romeinen. In de Middeleeuwen werd er vanwege de bevolkingsgroei op grote schaal hakhout gekapt. Het hout werd grotendeel gebruikt voor brandhout, leerlooierijen, omheiningen, vlechtwerk, beentjeshout en palen. Daarnaast werd hakhout veel gecombineerd met de landbouw.
Ook na 1840 was er een opleving: eikenschors werd veel gebruikt voor de winning van looistof; het geschilde hout als brandhout.
Doordat er rond 1900 steeds meer fossiele brandstof en elektriciteit werd gebruikt stortte de hakhoutmarkt in elkaar. Ook leerlooierijen gingen gebruikmaken van alternatieve looistoffen die goedkoper waren en sneller werkten. Toen er ook nog een ziekte (meeldauw) in het hakhout kwam was dat de genadeslag voor de hakhoutindustrie.

Meer nieuws