Batenburg en Liendense Waard zaterdag op tv

09 mei 2017

Zaterdag 13 mei vanaf 17.20 bij TV Gelderland (ieder uur herhaald).

Aan de oever van de Maas bij het stadje Batenburg stond ooit een roemrucht kasteel. Hoog en droog zodat de bewoners goed zicht hadden op de vijand. Die kwam meestal over de rivier want het achterland was te zompig om doorheen te trekken. Het hele gebied ademt geschiedenis. De molen, de landerijen, ja zelfs de veerpont viel onder het gezag van de machtige heren van Batenburg.

Kasteel Batenburg
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de middeleeuwen toen Batenburg in handen kwam van het adellijke geslacht Van Bronckhorst. Zij bouwden er een machtige burcht die door de eeuwen heen werd uitgebreid en verfraaid. Maar er werd ook wat afgevochten in deze streek, het kasteel werd verwoest en weer opgebouwd totdat de fransen een deel van de stad en het kasteel in 1794 plat brandden.
Ook de molen aan de dijk was onderworpen aan het gezag van de heren van Batenburg. Het was een dwangmolen, de boeren uit de wijde omgeving waren verplicht hun graan in deze molen te laten malen.

Nieuwe natuur en eendenkooi
De molen biedt een prachtig uitzicht op de nevengeul die een paar jaar geleden langs de Maas werd gegraven om de rivier meer ruimte te geven. En daar duikt plotseling allerlei nieuwe natuur op.
Net buiten het stadje ligt de eendenkooi van Batenburg. Vroeger een belangrijke bron van inkomsten voor de heren op het kasteel. De kooi is als één van de weinige in Nederland nog volledig in werking. En heeft een echte kooiker.

Meer nieuws