Opening Hernen 1544

03 april 2015

Op 2 april was de officiële opening van Hernen 1544, de nieuwe manier om het middeleeuwse kasteel te beleven. Het was tevens de feestelijke start van het jubileumjaar waarin Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen 75 jaar bestaat. Aanleiding van de oprichting in 1940, was de wens van de laatste eigenaar van kasteel Hernen om het monument voor de toekomst veilig te stellen en te restaureren.

Huisraad naar kasteel
Genodigden luisterden in de Judocus kerk naar toespraken, toen de knecht van Reyner van Wijhe hen vroeg te helpen met het in gereed brengen van het kasteel voor de nieuwe bewoners. Velen hielpen met sjouwen van huisraad, waaronder Commissaris van de Koning in Gelderland Cornielje, burgemeester Verheijen van de gemeente Wijchen en hoogleraar Gelderse geschiedenis mevrouw Verhoeven.
Burggraaf Reyner van Wijhe en zijn echtgenote Margreta van Egeren van den Diesdonck waren zo vrijgevig om als dank de gasten te laten rondgaan in hun kasteel en ze uit te nodigen voor een hapje en drankje. Daarmee was ‘Hernen 1544’ geopend.

Beleef Hernen 1544 zelf
Vanaf zaterdag 4 april kunt u ook deelgenoot worden van de bouw- en inrichtingsbezigheden van Reyner van Wijhe en zijn echtgenote. Tijdens een rondgang met een pratende lantaarn zal Reyner vertellen, voor kinderen vertelt een muis het verhaal. Het Paasweekend 4, 5 en 6 april staat de poort open van 13-17 uur.
Deze dagen ‘wonen’ twee families op het kasteel, die de bezoeker een kijkje in hun leven, wonen en werken in de 16de eeuw gunnen.
Bij de demonstratie ‘kloostermoppen’ maken zult u getuige zijn van het hele proces van bakstenen vormen. Natuurlijk mag u ook zelf ‘een steentje bijdragen’. Middeleeuws koken is te zien en te ruiken en er is de mogelijkheid aan te sluiten bij speciale rondleidingen.

Echt middeleeuws
Kasteel Hernen in Hernen (gem. Wijchen) is bij uitstek de plaats om de late Middeleeuwen te zien en te ervaren. Het is een zeldzaam voorbeeld van een in authentieke staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel. De laatste uitbreiding vond plaats in opdracht van Reyner van Wijhe en Margreta van Egeren van den Diesdonck, die in 1544 de heerlijkheid Hernen erfden. Op deze historische lijn is de nieuwe presentatie gericht.

De werkzaamheden waren mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Gelderland.

Meer nieuws