Wildleven in Staverden

Vandaag ga ik proberen het wild vast te leggen wat er in landgoed Staverden leeft.

Vanaf zonsopkomst mag je het terrein in om wild te spotten. Staverden heeft veel weilanden waar herten van houden, dus mijn eerste gedachte was om daar heen te gaan. Helaas hing er een dikke laag mist boven het veld, waardoor het zicht sterk belemmerd werd. Ik besloot het bos in te trekken omdat je daar toch minder last van mist hebt.

Na een stuk gelopen te hebben, zag ik waar ik voor kwam. Een keiler! Ik schatte hem op 5 à 6 jaar. De houwers van het beest waren erg goed zichtbaar. Hij was alleen en stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid. Helaas heb ik hem niet kunnen fotograferen. Ik hoop een volgende keer!
In rustig tempo liep het zwijn een grasveld op waar een groepje vrouwelijke herten aan het grazen waren.
Via een zandpad vol zwijnensporen liep ik naar een weiland waar ik wederom een groep hindes tegen kwam: 13 hindes en een baby edelhert. Het jonge beestje sprong vrolijk tussen de hindes door. Twee jonge hindes waren erg nieuwsgierig en kwamen steeds dichterbij. De rest van de groep stoorde zich totaal niet aan mijn aanwezigheid. Na een kwartiertje ben ik terug gelopen en andere paden gaan bekijken.

Het zonnetje was inmiddels al boven de boomgrens gekomen waardoor de spinnenwebben op de velden mooi schitterden. Een stukje verder zag ik wederom een groep herten, waaronder één jong mannetje wat te zien was aan de knobbels op z'n kop.

Rond acht uur 's ochtends ben ik rustig terug gewandeld. Ik was al zeer tevreden met het aantal wild wat ik heb gezien. Het bos rondom het kasteel Staverden is een fijn bos om wild te spotten, veel open stukken en een gevarieerd aanbod van wilde dieren.
Eenmaal moe en voldaan van het wandelen in het bos besloot ik terug te keren naar mijn auto. Tot mijn verbazing zie ik ongeveer honderd meter van mijn auto een groep van 6 volwassen zwijnen langs het pad stil staan. Ze wilden net oversteken want de neuzen stonden dezelfde richting op. Maar ze hadden me natuurlijk door. Het beste is om gewoon door te lopen alsof je ze niet hebt gezien. In de meeste gevallen wachten ze tot je voorbij gelopen bent en dan steken ze alsnog over. Dus mijn idee was om een stukje door te lopen en achter een boom te gaan staan en de camera klaar te houden. Eenmaal bij een grote boom aangekomen heb ik mijn spullen neergelegd en ben ik in het zand op mijn buik gaan liggen. Toen ik ging liggen zag ik dat ze nog stonden te wachten, dus ik had zeer goede hoop dat ze over zouden steken. Uiteindelijk duurde het mij te lang en keek ik op. Ja, ze waren verdwenen!

Ik had gelezen dat er witte pauwen in de buurt van kasteel Staverden te vinden zouden zijn. Via de beeldentuin wandelde ik naar het verblijf. Ik was nog niet eens in de buurt en  hoorde ze al tekeer gaan. Een aantal pauwen stond met de veren omhoog, een prachtig gezicht. Ze draaiden vol trots rondjes met de enorme verenmassa. In het park liggen mooie beekjes waar je via bruggetjes overheen kunt lopen.

Staverden is een geweldige plek waar je veel wild tegen kunt komen. Natuurlijk is 's ochtend of 's avonds de beste tijd om te wandelen als je specifiek voor wild gaat, maar wanneer je al van een fluitende vogel en de rust in een bos kan genieten, is Staverden een uitstekende plek om heen te gaan.

Alex Plantinga
Amateur-natuurfotograaf Alex is bijna ieder weekend in de bossen van de Veluwe te vinden op zoek naar de mooie dingen die de natuur te bieden heeft.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Landgoed Staverden

Word donateur

Reageren