Rosendael in het Rijks

vrijdag 19 mei 2017Collectie

Terwijl het museum zelf de deuren dan al lang heeft gesloten, grasduin ik door digitaal toegankelijke collecties.

Een paar muisklikken
Het Rijksmuseum is Nederlands koploper, met meer dan 225.000 objecten waarvan de gegevens op het web toegankelijk zijn. Ook objecten die zich in depots bevinden zijn met een paar muisklikken te vinden. Een heerlijk tijdverdrijf is het zoeken in deze collectie naar onze kastelen. Verzamelingen van objecten die afkomstig zijn van onze kastelen, of afbeeldingen van onze kastelen zijn snel gemaakt.

Rosendaelse rijkdommen
Na de Tweede Wereldoorlog werd Rosendael niet meer bewoond als voorheen. De eigenaren besloten het grootste deel van het kasteel te verhuren als rusthuis voor bejaarden. Zelf bewoonden ze de zijvleugel van het kasteel. Voor het prachtige, maar kwetsbare 18de-eeuwse hemelbed was geen plaats meer op Rosendael. Zo verhuisde dit luxueuze meubelstuk in 1958 naar Amsterdam. In de jaren vijftig tot zeventig werden door de familie Van Pallandt meer Rosendaelse rijkdommen overgedragen aan het Rijksmuseum.

Zilver en exotica
Een terrine met bijbehorende onderschotel en lepel behoort tot de zilveren kostbaarheden. De zilveren kamerpot met wapens Torck en De Rode van Heeckeren is het toppunt van decadentie. Ook exotische voorwerpen uit het bezit van kasteelvrouwe Petronella Wilhelmina van Hoorn zijn in het Rijks te vinden.

Dromen
Nu kunnen we er alleen van dromen hoe het zou zijn als deze bijzondere en kostbare objecten nog op Rosendael zouden staan. Wat een ander beeld zou de bezoeker van Rosendael krijgen! Intussen kan ik heerlijk digitaal wegdromen over de rijkdom van de oorspronkelijke kasteelinrichting.

Rosendael in het Rijks bekijken

In de collectie van het Rijksmuseum zoeken

Gelderse kastelen in het Rijks bekijken

Jorien Jas
Jorien is conservator bij de afdeling Landschap & Kastelen. Zij blogt over kastelen, interieurs en collecties.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Kasteel Rosendael

Onze collectie

Word donateur

Reageren