Op zoek naar de herfst in bosgebied Bruggelen

vrijdag 04 november 2016Natuurfotografie

Als ik even de drukte van het dagelijkse leven wil vergeten, maak ik graag een wandeling door de natuur. Met fototoestel uiteraard. Voordat ik de wandeling begin, sta ik even stil en schakel ik drie wandelversnellingen terug. Om zo met meer aandacht door het landschap te wandelen en letterlijk stil te staan bij de details die het gebied tot zo’n prachtig geheel maken. Écht de natuur beleven en genieten van al het moois dat ik tegen mag komen. Vandaag bezoek ik bosgebied Bruggelen en ga ik na de lange nazomer op zoek naar de herfst!

Bij zonsopkomst parkeer ik mijn auto en moet ik bij het uitstappen mijn best doen om grote regenplassen te ontwijken. Het heeft vannacht enorm geregend en het landschap ziet er dan ook doorweekt uit. De zon probeert zich voorzichtig te laten zien, maar komt nog moeilijk door de dichte bewolking heen. Het is een graad of vijf en in het doodstille bos zijn de van de boomblaadjes vallende waterdruppels het enige geluid dat ik hoor. De eerste blaadjes aan de bomen zijn bruin gekleurd en de bosbodem is bedekt onder een kleed van knalgroen mos. Een echte herfstochtend! Ik rits mijn jas nog iets hoger dicht en wandel het mooie bosgebied in.

Het gebied, aan de rand van Beekbergen, bestaat uit loof- en naaldbossen en enkele kleine heideveldjes. Bruggelen heeft één van de vochtigste bossen van de Veluwe en je vindt er in de herfst daarom veel paddenstoelen en bijzondere mossen. Perfect dus voor vandaag! Ik adem eens diep in en geniet van de geur van het bos. Wat is de ‘aardse’ lucht in de natuur toch heerlijk na een flinke regenbui!

Mijn blik valt op een bemoste oude eik in een verlicht open stukje bos. Het mos kleurt prachtig groen op het donkere bruin van de eik en ik besluit om het ‘herfststukje’ van dichterbij te bekijken. Bij de boom aangekomen ontdek ik tussen het mos drie kleine paddenstoelen van amper een centimeter hoog. Ze hebben dankbaar geprofiteerd van het vochtige gebied en gedaalde temperatuur.

In het bos zie ik overal kleine spinnenwebben die door de dauw zichtbaar zijn geworden. Duizenden kleine dauwdruppels lichten de webben prachtig op en zorgen voor een sprookjesachtige sfeer in het bos. Die unieke sfeer wordt nog versterkt door het bekermos dat in groten getale te vinden is op de oude boomstammen. Ik kan het niet laten om deze korstmos van dichtbij te bekijken en ik ontdek, al liggend op mijn buik, dat het wel iets weg heeft van een koraalrif.
Om me heen is de aanwezigheid van wild in het gebied niet te missen. De aarde is op veel plekken omgewoeld door wilde zwijnen en ik kom regelmatig pootafdrukken van reeën en edelherten tegen; het maakt de wandeling nóg spannender!

De zonnestralen verlichten steeds meer van het gebied en de mysterieuze ochtendsfeer maakt plaats voor het hardere middaglicht. Het is tijd om weer huiswaarts te gaan en onder het genot van een kop koffie lekker op te warmen. Het was een heerlijke ochtend in een mooi en rustig bosgebied. Dichtbij de mensen in de omliggende dorpen, maar je waant je er toch even alleen met de natuur. Het bosgebied Bruggelen is een uniek en mooi heuvelachtig stukje natuur, waar je in deze tijd van het jaar in alle rust van een prachtige herfst kunt genieten!

Martijn Nugteren
Gepassioneerd natuurfotograaf met een grote liefde voor de Nederlandse natuur. Met zijn foto's en teksten wil Martijn mensen meenemen in zijn belevenissen en ze enthousiast maken voor natuur en natuurbehoud. www.martijnnugteren.nl

Alle berichten bekijken

Lees verder

Bruggelen

Lees verder

Word donateur

Reageren