Knotten voor behoud van cultuurgoed

vrijdag 08 maart 2019Cultuurhistorie

Knotten voor de groei

wilgen zagenDankzij het knotten groeien de takken veel sneller en leveren dus veel meer bruikbaar hout op. Per jaar groeit zo’n tak een goede 1,5 meter. Terwijl het in het eerste jaar nog dunne sprieten zijn, heb je in het derde jaar al respectabele staken. Dat is het zogenaamde boerengeriefhout. Om de vier jaar snoeien we de bomen helemaal terug. We doen deze werkzaamheden voordat de sapstroom weer op gang komt.

De bomen die we vandaag knotten staan op een bijzondere plek. De eendenkooi bij Batenburg is één van de weinige eendenkooien van GLK die nog volledig actief wordt gebruikt. Het is een ingenieuze constructie om wilde eenden te vangen, bestaande uit een zwemplas en vier vangpijpen.

Handwerk

eendenkooi BatenburgInstandhouding van deze bijzondere plek doen we met het geknotte hout. Ondersteund door vrijwilligers zijn onze eigen medewerkers weken in de weer om de wilgen, essen en iepen rondom de plas te knotten en de takken als slieten in de eendenkooi te verwerken. Ook alle reparaties kunnen handmatig met het lokale snoeihout worden uitgevoerd. De rest van het hout wordt verkocht als biomassa of verwerkt in takkenrillen die schuilgelegenheid bieden aan vogels, zoogdieren en insecten. Hoe lokaal en circulair kan het zijn?

Groot en gevarieerd werkgebied

Het is mijn taak om de zeven terreinmedewerkers, de vrijwilligers en de aannemers in het zuiden van Gelderland aan te sturen. We beheren samen een groot en gevarieerd gebied met uiterwaarden, landgoederen, bossen en agrarisch gebied dat zich uitstrekt van de grens met Utrecht tot en met Duitsland, waar we ook nog een bezitting hebben. Ons werkgebied kent heel veel verschillende terreinen. Het is een leuke uitdaging om die allemaal de aandacht te geven die ze nodig hebben.

Bevlogen en behulpzaam

Ik werk nog geen vijf maanden bij de stichting. Dat ik slechts één van de vier vrouwen in de buitendienst van het GLK ben, merk ik eigenlijk niet, behalve dat het kledingpakket alleen op heren is toegesneden. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in. Verder valt het me op hoe ontzettend bevlogen en behulpzaam iedereen is, of het nu directe collega’s zijn of de collega’s uit andere beheerteams. Dat is heel waardevol in ons specialistische werk. Het behoud van natuur- en cultuurgoed zit in het bloed van iedereen die bij deze stichting betrokken is. Bij mij is dat niet anders.

Willemijn Baanders
Willemijn is meewerkend voorvrouw in het Gelderse rivierengebied.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Batenburg

Blogs over cultuurhistorie

Word donateur

Reageren