Dilemma's door droogte

Het is droog in de Achterhoek. Hierdoor vormen planten kleinere bloeiwijzen dan normaal. Je ziet dat ze het moeilijk hebben. Graslanden en alle vegetatie dat normaal groeit op een natte bodem is aan het verdrogen. Niet fijn om te zien. En het is al droog voor het derde jaar op rij! Welke consequenties dat op de langere termijn heeft, vind ik lastig in te schatten.

Stervende laanbomen
Gaat het nou weer drie jaar flink regenen, dan is er vast nog voldoende zaad in de bodem aanwezig voor herstel van soorten. Maar op de korte termijn krijgt de natuur een flinke tik en zullen we onze doelstellingen moeten bijstellen. Ook bossen, maar vooral de beukenlanen – we beheren in de Achterhoek nogal wat landgoederen – hebben het zwaar. Op landgoed Hagen bij Doetinchem sterven de oude laanbomen door de droogte achter elkaar.

We hadden al een plan uitgewerkt en aan omwonenden uitgelegd, om één laan te verjongen en de komende twintig jaar gefaseerd de andere twee lanen aan te pakken. Maar als je ziet hoe die er nu voor staan, duurt dat te lang. Over drie jaar is alles weg. Afgezien nog van de extra kosten; dat zal het beeld van Hagen ingrijpend veranderen.

Vissen of kikkers
Er zijn meer van dergelijke dilemma’s. Op landgoed Wanninkhof bij Geesteren hebben we een paar jaar terug de poelen zo’n 20 cm verdiept, zodat de boomkikker zich hier kan voorplanten voordat de poelen droogvallen. Maar wat we toen hebben berekend, is alweer achterhaald. Dit jaar stond er eind april al geen water meer. De grote vraag is: gaan we de poelen nu weer 20 cm dieper maken of blijft er dan bij een nat jaar te lang water staan waardoor er zich vissen vestigen, wat ook slecht is voor de boomkikker?
Op de lange termijn komen er vast wel maatregelen om de verdroging in te perken, maar wat doen we in de tussentijd? Wie het weet, mag het zeggen.

 

 

 

 

Deze blog is gebaseerd op het interview met boswachter Ronny ter Horst in het magazine ‘De levende natuur’

Ronny ter Horst
Ronny werkt bij GLK als boswachter/beheerder/toezichthouder in de Achterhoek en is op dit moment tevens senior beheerder a.i.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Hagen, Breukinkheide en Wittebrink

Wanninkhof

Word donateur

Reageren