De verscheidenheid van 't Sol

maandag 31 juli 2017Natuurfotografie

Met een lekker zonnetje erbij ben ik naar ‘t Sol gegaan. Een natuurgebied van Geldersch Landschap en Kasteelen dat naast het dorp Garderen ligt. Wanneer je er heen rijdt, dan kom je al door prachtige bossen. Nadat ik even heb moeten zoeken, heb ik de parkeerplaats toch eindelijk gevonden.

Ik stapte de auto uit en zag achter me flinke maïsvelden, en voor me een mooi bos. Eenmaal m'n spullen gepakt ben ik rustig begonnen met wandelen. Nadat ik de eerste bocht om liep zag ik een open grasveld. Het veld was helemaal omringd door mooie grote Rododendrons, de mooie planten krijgen grote bloemen waar je als fotograaf natuurlijk veel mee kunt. De planten zijn wel 4 meter hoog en 20 meter lang. Ik besloot even in de planten te kijken omdat ik zag dat het binnen in de plant helemaal niet begroeid is. Tot mijn verbazing lag er een ree. Die had mij al lang door dus op het moment dat ik hem zag, vertrok de ree direct. Ik besloot verder te wandelen. Ik heb gelezen dat er veel rode mieren zitten in dit gebied. En dat is niet gelogen, op verschillende paden zag ik mierenhopen, sommige wel anderhalve meter hoog. Leuk om te zien hoe druk de mieren bezig zijn. Eenmaal verder gelopen kwam ik in een heel groot open gebied wat tussen de bossen zit. In het open veld staan twee bomen. Voor de rest ben je overgeleverd aan de zon. Geen aanrader als het een warme zomerse dag is. Aan de overkant van het veld ligt een flinke heuvel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de struiken aan de bosrand en het open veld. Ik zag dat er ook zwijnen in het gebied lopen, ook vind je er dassen, reeën en marters. Toen ik halverwege om het veld heen gelopen was, ben ik een stuk over het open veld gelopen, aan alle kanten schieten de sprinkhanen en hagedissen weg. Erg leuk als je van macrofotografie houdt.

‘t Sol is een hartstikke leuk gebied om te wandelen of te fietsen, vooral als je afwisseling wilt tussen bos en open velden en hoogteverschil. Wanneer je wilde dieren wilt zien dan zit je hier ook goed, je zult er alleen vroeg je bed voor uit moeten gaan. Overdag heb je er natuurlijk ook veel mooie dingen om te zien. Het is er lekker rustig en je kunt alle kanten op. Voor ieder wat wils.

Alex Plantinga
Amateur-natuurfotograaf Alex is bijna ieder weekend in de bossen van de Veluwe te vinden op zoek naar de mooie dingen die de natuur te bieden heeft.

Alle berichten bekijken

Lees verder

't Sol

Word donateur

Reageren