Boombewoners

’t Zand bij Gorssel is een van onze kleinere terreintjes. Een tweetal mooie boerderijtjes, een bosje met een waterplas en een dijkje. Geschiedenis is echter niet altijd onmiddellijk zichtbaar. In een van de dikke beuken bij de ingang van het bosje zitten metalen laddersporten in de boom. Deze dateren uit de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog werd er van alles over de IJssel gesmokkeld, zowel goederen als mensen. Dat gebeurde natuurlijk niet op plekken waar veel mensen woonden. De omgeving van Gorssel, met zijn verspreidstaande boerderijen, houtwallen en bosjes was ideaal.

De Duitsers waren ook niet gek en hadden in ’t Zand een uitkijkpost in een dikke boom. Vandaaruit probeerden ze smokkelaars te betrappen. Of dat ooit gelukt is, vertelt het verhaal niet. In ieder geval hebben ze nooit geweten dat er in het huisje achter hen onderduikers in de kelder zaten.
Wat rest zijn de laddersporten in de boom. Naarmate de boom dikker groeit, worden de sporten langzaam opgenomen in de stam. Over een paar jaar zijn de sporten niet meer te zien, dan zie je alleen nog horizontale strepen in de bast. Zolang de boom blijft staan vertelt hij echter nog steeds het verhaal.


Tegenwoordig huizen er alleen ooievaars in de bomen van ’t Zand. Ook bijzonder, want in Nederland zitten ooievaars meestal in speciale palen. De ooievaars zijn van het ooievaarsstation dat vroeger op ’t Zand zat. Van daaruit hebben ze zich weer over de omgeving verspreid.

Op deze plek stonden tot voor kort twee vervallen recreatiewoningen. De oude woningen zijn gesloopt en twee nieuwe vakantiewoningen zijn verrezen. Modern aan de buitenzijde, knus en met veel hout uit bossen van GLK aan de binnenzijde. Vanaf de zomer 2016 kun je genieten van het uitzicht op de bosterrein, de boomladder en de ooievaar.

Ciska van der Genugten
Als Specialist Natuur en Cultuurhistorie brengt Ciska kennis bijeen over de sporen die de mens in het verleden in het landschap heeft achtergelaten, variƫrend van grafheuvels tot tuinen en parken en van levend tot immaterieel erfgoed. Haar achtergrond is Tuin- en Landschapsinrichting en Biologie.

Alle berichten bekijken

Reageren