Natuur voorkomt depressie

donderdag 06 augustus 2015Recreatie

Onderzoeker Gregory Bratman van het Amerikaanse Stanford Woods Institute for the Environment, heeft wetenschappelijk aangetoond dat natuur een positieve werking heeft op ons brein. Ook andere wetenschappers komen tot vergelijkbare conclusies.

Dat wisten wij van Geldersch Landschap & Kasteelen natuurlijk al lang. Niet dat we daar wetenschappelijk bewijs voor hadden of onderzoek naar deden, maar gewoon omdat we uit ervaring weten dat het zo heerlijk vertoeven is in ons mooie groene erfgoed. Zelf wandel ik graag in onze terreinen. Na een wandeling voel ik mij vaak als herboren, moe maar voldaan, opgewekt en volledig tot rust gekomen. Ik zal vast niet de enige zijn. Mijn advies is dan ook: ga vooral wandelen in onze mooie gebieden!

We schatten in dat jaarlijks zo’n twee miljoen mensen onze terreinen bezoeken. Men komt op eigen gelegenheid of neemt deel aan één van de vele georganiseerde wandelingen. Daarmee zou je GLK met recht een groene zorgverlener kunnen noemen.

Stel je eens voor dat er in Gelderland geen natuur meer zou zijn. Dat zou toch vreselijk zijn? Geen vogels, geen bloemen, geen bijen en geen bomen. Wel heel veel zieke mensen. De wachtkamers van de huisartsen zouden uitpuilen, de zorgkosten zouden nog verder de pan uit rijzen. Gelderland zou er gewoonweg niet best voor staan.

Gelukkig zijn er veel mensen die onze Gelderse natuur een warm hart toe dragen en daarvoor een bijdrage leveren. Ons donateursaantal is afgelopen jaar wederom licht gestegen tot 42.500 in totaal. Dankzij onze donateurs staat de natuur er prachtig bij. Het zijn deze mensen die er voor zorgen dat er minder depressies zijn. Ik ben hen dan ook dubbel zo dankbaar.

Marjan Visscher
Marjan was senior Beleidsmedewerker bij de afdeling Visie, Evaluatie en Beleid. Zij hield zich onder meer bezig met (strategische) beleidsontwikkeling en beleidsbeïnvloeding. Renske Terhürne is haar opvolger.

Alle berichten bekijken

Reageren