Open Monumentendag

Let op: Dit evenement is geweest.
8 september 2018

Op zaterdag 8 september zijn kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, het Stroomhuis en de kasteeltuin bij huis Neerijnen gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de 17de eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel heeft tegenwoordig een kantoorfunctie. Tijdens open monumentendag is een deel van het kasteel te bezichtigen. Adres: G.E.H. Tutein Noltheniuslaan 7, 4181 AS Waardenburg.

Molen Waardenburg
De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige 6-kantmolens in Nederland. In de molen worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er graan gemalen.

Kasteeltuin
In de kasteeltuin bij huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen.

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. In het gebouw kunt u terecht voor een hapje en drankje. Daarnaast besteed het Stroomhuis dit jaar op bijzondere wijze aandacht aan het Open Monumentendag thema van 2018: 'in Europa'. Samen met vertegenwoordigers uit de 26 kernen van de toekomstige gemeente West Betuwe wordt een project gerealiseerd met als titel “West Betuwe in Europa’. In het kader van dit project verzorgt Cristan van Emden (hoofd onderzoek en onderwijs van het 4 en 5 mei comité) op 8 september van 11.00 tot ca. 13.00 uur een workshop korte verhalen schrijven voor inwoners uit de toekomstige gemeente West Betuwe. Hiervoor zoekt het Stroomhuis 52 inwoners uit de 26 dorpen van de nieuwe gemeente West Betuwe. Per dorp dus twee vertegenwoordigers. één schrijft over het eigen dorp en één over een Europees land naar keuze. Geen lange romans, maar vooral veel korte teksten.

Een korte tekst formuleren is een vaardigheid. Een die te leren is. Cristan is daar bedreven in. Zijn eigen verhalen zijn foto’s in woorden. Nadat hij zijn trukendoos aan de deelnemers heeft laten zien, nodigt hij hen uit zelf een 50 woorden verhaal te schrijven. Meedoen? Stuur een bericht met uw naam en contactgegevens naar ebaars@planet.nl of cultuur@stroomhuisneerijnen.nl. Zorg dat u een van de twee vertegenwoordigers uit uw dorp bent! Het is de bedoeling een boekje samen te stellen met de 52 verhalen, dat uitgegeven kan worden bij de introductie van de nieuwe gemeente.

Parkeren
In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. U kunt al wandelend langs de locaties.

 

Locatie

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info