IJkbasis bezoeken

Let op: Dit evenement is geweest.
7 juli 2018

Op zaterdagmiddag 7 juli kan in het kader van het Festival GELDERLAND GRENSLAND een bezoek worden gebracht aan de unieke landmeetkundige basis, de ijkbasis, in de Loenermark te Loenen.

Onder leiding van vrijwilligers van Geldersch Landschap & Kasteelen en het Kadastermuseum zal uitgebreid stilgestaan worden bij de totstandkoming en voormalige functie van deze locatie midden op de Zilvense heide. De ijkbasis van ruim 500 meter lengte heeft ook in Europees verband een bijzondere status en heeft vorig jaar van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de officiële erkenning tot rijksmonument ontvangen. Op de hele wereld zijn er slechts 6 van deze ijkbases.

De uitleg vindt plaats om 14.00 uur en wordt verzorgd door de heer Peter Donker, oud-medewerker van het Kadaster en vrijwilliger bij het Kadastermuseum. Houdt u er rekening mee, dat er geen voorzieningen aanwezig zijn en u dus zelf voor eventueel een klapstoeltje en drinken moet zorgdragen.

Bereikbaarheid
- Parkeren bij de schaapskooi Loenermark aan de Droefakkers in Loenen (Gld.) en vanaf daar o.l.v. een gids wandelen   naar de ijkbasis. Vertrek om 13.15 uur voor de wandeling van 3,5 km
- Parkeren op de parkeerplaats 'Loenermark'aan de Groenedaalseweg schuin t.o.v. Ereveld Loenen. Vervoer met een veteraan autobus o.l.v. een gids om 13.30 uur.

Locatie

Loenermark

Meer info