Historische wandeling

Let op: Dit evenement is geweest.
11 juli 2018

Tijdens deze wandeling gaat u terug in de tijd. De ijstijd wel te verstaan. Dat was namelijk het moment dat het landschap rond Klein Bylaer zijn huidige vorm kreeg. Stuivend zand bleef liggen op de kwelkoppen met opwellend water. Zo groeide het gebied uit tot een verhoging in de Gelderse vallei met veel aantrekkelijke vegetatietypen. Het gebied werd waarschijnlijk pas vanaf het eind van de middeleeuwen ontgonnen en is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een aantrekkelijk coulisselandschap met veel oude bomen, gemengd bos en natte heide. Pas toen het water eenmaal onder controle was werd bebouwing mogelijk. De eerste gedetailleerde kaart van het gebied is van omstreeks 1800. Tijdens deze historische wandeling laat de boswachter u zien dat de plek van de bebouwing en het patroon van beken en sprengen vrijwel onveranderd is gebleven. Onder het gebied ligt een aantal grote ‘kwelkraters’ waar uitwisseling met het schone grondwater optreedt. Delen van het terrein bestaan uit natte heide, maar er zijn ook nog oude vloeiweiden die kalkrijk zijn. Door deze variatie komen er op Klein Bylaer veel verschillende soorten planten en dieren voor. Kortom: het is een prachtplek om over mooie paden en een houten plankier te dwalen en te ontdekken wat de dag ons biedt. Reserveren is niet nodig.

Tijd: start om 14.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
Opmerking: Het is verstandig goede wandelschoenen te dragen. Neem zo mogelijk ook een verrekijker mee.
Startlocatie: de parkeerplaats Erica Noord (Klein Bylaer) van het Geldersch Landschap & Kasteelen aan de rechterkant van de weg aan de Kallenbroeker weg 3771 TB Barneveld.
Informatie: Keesjan Kleef, tel. 06-52519146 of Eduard Barreveld, tel. 06-49131047.
Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen).

Gratis mee met de wandeling? Word dan nu donateur.

Locatie

Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek

Meer info