Christuskoepel op landgoed Mariëndaal

Aan de Christuskoepel en directe omgeving op landgoed Mariëndaal bij Oosterbeek wordt gewerkt. We willen de koepel beter tot zijn recht laten komen, het bijzondere verhaal vertellen en duurzaam in stand houden.
Impressie eindresultaat

Beter zicht op het beeld

Door de huidige hekken is het zicht op het Christusbeeld, de beeldengroep en de teksten binnen helaas beperkt. Op veler verzoek gaan we dit verbeteren. De nieuwe hekken zullen transparanter zijn. Ze worden verder naar binnen geplaatst en zijn hol van vorm. In combinatie met de al eerder aangebrachte verlichting (op zonnepanelen) creëren we beter zicht in de koepel. 
Om het bijzondere interieur ongeschonden te kunnen bewaren, blijft het wel noodzakelijk om de kapel af te sluiten.

Herstelwerk

Het metselwerk is inmiddels gereinigd, ontbrekende stenen zijn teruggeplaatst en beschadigd voegwerk hersteld. Het pleintje rondom de Christuskoepel knappen we op door leemgrind aan te brengen. Aan de achterzijde van de koepel verstevigen we het pad om verdere erosie tegen te gaan. Tenslotte plaatsen we een bordje met uitleg over dit bijzondere bouwwerk.

Betekenis Christuskoepel

De Christuskoepel is een kapel en werd aan GLK geschonken vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De spreuk boven de ingang betekent: Verheft uw hart. Centraal staat een Christusbeeld met daar omheen zeven beelden die de deugden voorstellen; geestelijke waarden die eind jaren dertig flink bedreigd werden. De koepel staat op het hoogste punt van het landgoed. Sta je nog beneden dan kijk je omhoog naar Christus en word je geïnspireerd om jezelf letterlijk en figuurlijk te verheffen. Sta je boven, dan zie je alle paden naar dit punt lopen en realiseer je welke weg je hebt afgelegd.

De werkzaamheden zijn mede mogelijk door een financiële bijdrage van Stichting Haagvalken.